Lipská 2023/36, 430 03 Chomutov
E-mail: vino.chomutov@vineco.cz
Mobil: +420 774 408 500
Podávání vín jsme se obsáhle věnovali v našem článku Vhodné víno?
Podíváme se tedy na taje spojené s archivací vína.
Výběr vína pro archivaciK archivaci jsou nejlepší vína s vyšším obsahem extraktu. Je to dáno tím, že vyšší obsah kyselinky zabraňuje rozvoji mikroflóry (v případě ledových a slámových vín zastává stejnou funkci vysoký obsah zbytkového cukru). Vyšší obsah alkoholu (nad 12%) ničí přítomnost bakterií. Třetím důležitým faktorem je obsah volné kyseliny siřičité. Ta chrání víno před oxidací. Víno s nízkým obsahem kyseliny siřičité rychle stárne, případně se může oxidací úplně zkazit. Důležitá je také dobrá zátka a především výběr podle jakostního statutu, odrůdy a typu vína dle zpracování. Nezbytné jsou také správné podmínky skladování, na které se podíváme dále.
Udržení podmínek pro archivaci vína není vždy snadné, nicméně odměnou je víno, které si běžně nekoupíte nebo si za něho slušně připlatíte. Porušení těchto podmínek může mít za následek naprostou zkázu vína. Obzvláště skokové změny teplot dokáží napáchat obrovské škody.
Stanovit délku archivace není vůbec snadné. Na etiketách se dozvíte maximálně, zda je dané víno vhodné pro archivaci a samotnou délku archivace ovlivňuje mnoho faktorů, které výrobce nemůže předvídat. Platí ovšem několik pravidel, které Vám pomohou v rozhodování.
Nejlepší je zakoupit vyšší počet lahví stejné šarže a v průběhu archivace otevírat. Takto poznáte, kdy přesně z hlediska Vašeho jazyku dosáhlo víno svého vrcholu.