RYCHLÝ KONTAKT

Lipská 2023/36, 430 03 Chomutov

E-mail: vino.chomutov@vineco.cz
Mobil: +420 774 408 500

VZORKOVÁ PRODEJNA

prodejna vineco

Uchovávání a podávání vín
Tajemství a záhady archivace a podávání vín

Podávání vín jsme se obsáhle věnovali v našem článku Vhodné víno?

Podíváme se tedy na taje spojené s archivací vína.

Výběr vína pro archivaci

K archivaci jsou nejlepší vína s vyšším obsahem extraktu. Je to dáno tím, že vyšší obsah kyselinky zabraňuje rozvoji mikroflóry (v případě ledových a slámových vín zastává stejnou funkci vysoký obsah zbytkového cukru). Vyšší obsah alkoholu (nad 12%) ničí přítomnost bakterií. Třetím důležitým faktorem je obsah volné kyseliny siřičité. Ta chrání víno před oxidací. Víno s nízkým obsahem kyseliny siřičité rychle stárne, případně se může oxidací úplně zkazit. Důležitá je také dobrá zátka a především výběr podle jakostního statutu, odrůdy a typu vína dle zpracování. Nezbytné jsou také správné podmínky skladování, na které se podíváme dále.


Podmínky skladování

Udržení podmínek pro archivaci vína není vždy snadné, nicméně odměnou je víno, které si běžně nekoupíte nebo si za něho slušně připlatíte. Porušení těchto podmínek může mít za následek naprostou zkázu vína. Obzvláště skokové změny teplot dokáží napáchat obrovské škody.

  • Víno musí být vždy uloženo ve vodorovné poloze tak, aby byl korek vlhčen.
  • Okolní teplota musí být stabilní v rozmezí 1 - 20°C (ideálně 10).
  • Víno nesmí být vystaveno delšímu působení světla a to ani umělého.
  • Vlhkost vzduchu mezi 60-80 procenty. Nižší -> vysychá zátka. Vyšší -> plísně.
  • S vínem manipulovat co možná nejméně, v žádném případě s lahví netřepat.
Pravidla délky archivace

Stanovit délku archivace není vůbec snadné. Na etiketách se dozvíte maximálně, zda je dané víno vhodné pro archivaci a samotnou délku archivace ovlivňuje mnoho faktorů, které výrobce nemůže předvídat. Platí ovšem několik pravidel, které Vám pomohou v rozhodování.

  • Bílá vína stárnou v láhvi rychleji než vína červená.
  • U jakostních a kabinetních vín se doporučuje archivace 1 - 3 roky po sklizni.
  • Jakostní vína s přívlastkem pozdního sběru a výběru z hroznů, slámová a ledová se archivují 3 - 8 let.
  • Vína burgundská či portská zrají až několik desetiletí. Průměrně se archivují kolem 20ti let.
  • Vína perlivá, růžová, kořeněná a vína nižší kvality jsou naprosto nevhodná k delší archivaci

Kolik vín zakoupit?

Nejlepší je zakoupit vyšší počet lahví stejné šarže a v průběhu archivace otevírat. Takto poznáte, kdy přesně z hlediska Vašeho jazyku dosáhlo víno svého vrcholu.

Archivace vína