Lipská 2023/36, 430 03 Chomutov
E-mail: vino.chomutov@vineco.cz
Mobil: +420 774 408 500
Výběr vína je velice závislý na chuťových pohárkách každého z nás. Existují nicméně osvědčené kombinace, které dobře vyrovnají chuť vína a podávaného pokrmu.
K rybám volíme víno dle způsobu přípravy. Nejčastěji volíme bílá vína typu Sauvignon, Chardonnay či Veltlínské zelené. K uzené rybě doporučujeme vybrat bílá vína pozdních sběrů jako je Veltlínské zelené. Pokud rybu vaříme, či dusíme, pak zvolme bílá kabinetní vína, jako je opět Veltlínské zelené. V případě, že podáváme mořské ryby, je velmi důležité podávat výhradně bílá vína, jako je třeba Chardonnay. Červené víno obsahuje množství tříslovin, které se chuťově konfrontují s mořskou solí, která je obsažena v mase mořských ryb. Podáváme-li smažené či grilované ryby, pak je vhodným doplňkem vyzrálé, bílé, jakostní víno (Veltlínské zelené) nebo lehčí červené (Tramín). K úhoři se hodí lehčí červené víno (Modrý portugal).
Vína jsou vhodným doplňkem všech druhů masa. Základní zásadou je, že světlá a lehká masa si zaslouží bílé víno. K tmavým masům se lépe hodí červené. K lehčímu drůbežímu masu podáváme víno bíle (Müller Thurgau). Podáváme-li husu nebo třeba kachnu, zvolíme víno plné, červené (André). Při volbě telecího a hovězího masa záleží na úpravě. Při lehčí úpravě masa podáváme bílé nebo růžové víno (Veltlínské zelené). Při hutnější úpravě (třeba s omáčkou) podáváme vína červená (Cabernet Sauvignon). Ke skopovému a zvěřině se hodí vína červená s bohatou tříslovinou (Cabernet Sauvignon, André).
Vybrat vhodné víno k sýru není vůbec snadné a to i přes to nebo možná právě kůly tomu, že víno a sýr stojí vedle sebe na stole již od dob Římské říše. Zušlechťovány až do dnešních dnů a stále mohou stát rovnocenně bok po boku, jakožto osvědčená dvojice způsobující neuvěřitelný chuťový zážitek. Cílem je zvolit víno, tak aby doplňovalo chuť sýru - sýr ani víno nesmí toho druhého do páru "přebít".
Červená vína výtečně ladí s bílou plísní a díky široké nabídce na trhu, dovolují vyzkoušet celou paletu kombinací. Nejznámějším sýrem s bílou plýsní u nás je Hermelín či Camembert. Za zkoušku rozhodně stojí i sýry holandského typu jako je Ementál.
Bílá vína rozhodně k sýrům zrajícím, kde vynikne díky vyšší kyselosti bílého vína delikátní aroma a smetanová vláčnost zrajících sýrů. Nelépe se ke zrajícím sýrům hodí vína z odrůd Chardonnay, Tramín, Rulandské šedé, Veltlínské zelené či Müller-Thurgau.
Speciální kategorii tvoří kombinace vína a sýrů s modrou plísní. K pikantní a výrazně slané chuti těchto sýrů nelze zvolit jiná než sladká aromatická vína. Nejlépe vína slámová a ledová, s kterými dosáhnete naprosté harmonie chutí. Nicméně za ty si obvykle už docela připlatíte. Z vín u nás běžně dostupných se hodí Tramín a Muškát za bílá vína a Cabernet Sauvignon či červený Tramín za vína červená.